Sepatah dua kata

Assalamualaikum wbt..
Selamat datang kepada sesiapa yang membaca.
Terima kasih sudi menyinggah di sini.
Semoga kandungan blog ni boleh dijadikan panduan bagi sesiapa yang mencari.
Sharing is caring~
Comment is love~

Jangan lupa click iklan~ XD

Wednesday, December 5, 2012

DIY peta pelan rumah

Disebabkan aku tak tahu nak mula buat apa, dan si dia plak suggest buat kad kahwin sendiri, jadi aku mulakan projek DIY pertama iaitu peta lokasi ke rumah. Rasanya orang lain ada cara yang lagi mudah nak buat peta tapi aku lagi senang explore dan fikir sendiri macamana nak buat. Walaupun guna cara susah -__-"

Mula-mula aku buat blueprint yang lengkap kat kertas dulu sebagai rujukan. Then buat lakaran jalan..guna microsoft word je sebab tak berapa mahir guna adobe photoshop..


Atau boleh juga google map je alamat rumah kita tu. Alamat rumah aku memang tak boleh jumpa la bila google. Just boleh dapat peta..tu pun membantu jugak. Print screen, masuk kat paint -> save, edit.



Sekarang ni lagi senang kalau kita terus bagi koordinat rumah kan. Boleh guna GPS je..memang susah nak sesat la. Salah satu cara cari koordinat guna google map ni. Right -click mana-mana point yang kita nak, lepastu pilih 'what's here?'. Koordinat akan keluar kat atas tu..



Bila dah dapat lakaran jalan dan peta, aku guna adobe photoshop pula. Terkedek-kedek guna..xpelah kayuh pelan-pelan. Icon-icon kecik semua tu cari kat google je.

 

Setelah seharian terkebil kebil depan laptop, ni la hasilnya...


 Pelan ke rumah aku..

Pelan rumah lelaki

Simple je..tapi sebab hasil tangan sendiri rasa lagi puas hati.. Kalau ada yang silap atau nak upgrade, masih boleh edit lagi.. :)


23 comments:

  1. Sis bleh x nk suh u buat plan umh nnt i byar

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory ya lambat balas. kalau masih berminat nak sy tolong, bleh email ke sy: idaya87(at)gmail(dot)com

      Delete
  2. salam sis. bole tlg buatkan pelan umah saya x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam.. boleh kot? apa2 nak bincang, email terus ya :)

      Delete
  3. as salam...blh x sy nak tnya awk download adobe photoshop kat mne yer?
    sy xthu knapa sy xboleh nak download.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carik kat piratebay or kat.ph .. download pkai torrent. nnti bila dah habis download . carik hosts file utk block internet access ke adobe photoshop..

      btw sis aya , nice tutorial :D

      Delete
    2. @enia_fusi : mintak maaf. trlepas pndang komen awak. sy xingat download kt mana. Tp sy ada simpan software tu. kalau nak boleh email sy ye. nti sy share.

      @salman amri : thanks.. (:

      Delete
    3. download kat www.thepiratebay.se guna torrent.. klau tak pandai guna torrent g kat... thehouseofportable.blogspot.com kat situ software2 portable tak perlu install.. download trus guna..

      jangan beli cd/dvd cetak rompak sbb benda tu sama je dgn download.. dorang guna crack jugak..

      kalau bnyk duit beli la software original RM3000

      Delete
  4. Sis..nak mnta tlg juga...sy x reti guna adobe..:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori..baru prasan komen awak.. :'(
      Nak mnta tolg apa ya?
      Kalau nk blajar guna adobe photoshop tu, type n search google je tutorial simple adobe photoshop..InsyaAllah baaanyak sgtlah :)

      Delete
  5. sis blh x send adope photoshop coz sy cri x jump la yg sesuai.
    nie email sy : shuhada_tan23@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori ye..xboleh nk email software tu..size file besar. Awak bleh download kt filehippo.sy pon download dr situ je. http://www.filehippo.com/download_photoshop/

      Delete
  6. daya! email kt aku peta dr kl tu ke tenggaroh..please! nurazierahatta@gmail.com

    ReplyDelete
  7. salam sis..sgt2 berminat dgn DIY sis..

    ReplyDelete
  8. Salam,

    Bole buatkan peta lokasi utk sy? sy byr pon tak apa..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Boleh.. contact email sy ye idaya87@gmail.com

      Delete
  9. Hii sy dah email. Boleh tlg saya buatkan Peta lokasi ? Nnti sy bg detail

    ReplyDelete
  10. sis nk tny mcm mne copy maps dr kad yg lain ye?

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum sis..
    Sy try buat tapi tak menjadi la.. Nak minta bantuan sis bole.. :)

    ni email sy : ciklynn248@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Impressive! I really like this blog.
    Thanks for giving this information…
    Wedding invitation card Malaysia

    ReplyDelete

Sayang kamu lebih sikit lah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...