Sepatah dua kata

Assalamualaikum wbt..
Selamat datang kepada sesiapa yang membaca.
Terima kasih sudi menyinggah di sini.
Semoga kandungan blog ni boleh dijadikan panduan bagi sesiapa yang mencari.
Sharing is caring~
Comment is love~

Jangan lupa click iklan~ XD

Tuesday, March 12, 2013

DIY: Bunga telur


Hai hai.. Post kali ni nak share cara-cara aku membuat sendiri bunga telur untuk majlis nanti. Bajet kreatif je nak buat sendiri kan. Tapi Alhamdulillah..menjadi la jugak..huhu.

Ok, pertama sekali kena sediakan bahan-bahan seperti di bawah ni:
1. Bunga tisu (refer entry SINI untuk cara buat)
2. Lidi - guna lidi yang panjang sikit dari lidi sate.
3. Tape pelilit - guna warna putih.xtau la kenapa ak pilih kaler putih
4. Kain net
5. Reben

Reben, bunga tisu dan kain net semuanya kena siap prepare awal-awal. Naseb baik housemate aku sgt rajin untuk tolong buat reben. Kalau tidak memang jenuh lerr buat beratus sendiri. Dawai dililit pada reben seperti gambar bawah ni. Satu bunga telur ni aku cuma gunakan dua helai (?) reben je untuk diletak sebagai daun.

Kain net plak dipotong segiempat, pahtu ejas bagi muat untuk masuk telur nanti. Kemudian lilitkan dawai. Aku ada letak manik ungu putih kat situ biar tak nampak plain sangat. Kalau nak letak bunga kecik pon comey jugak.Tapi xmau sebab mahal la bunga kecik itu T__T
Ha, sekarang sila bayangkan (sebab takde gambo nak tunjuk). Bunga tisu, reben dan kain net tadi semua dililit pada lidi. Kemudian, lilitkan pita pelekat pula kemas2 untuk tutup dawai dan bahagian lidi tadi. Siappp! Jadila macam ni....... Heeee~

Ha, dah siap letak kat pahar pon sebab tak mau bunga tu penyek ditimpa-timpa. Walaupun sangat simple, but owh, I'm loving it <33

Selamat mencuba~~


1 comment:

Sayang kamu lebih sikit lah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...