Sepatah dua kata

Assalamualaikum wbt..
Selamat datang kepada sesiapa yang membaca.
Terima kasih sudi menyinggah di sini.
Semoga kandungan blog ni boleh dijadikan panduan bagi sesiapa yang mencari.
Sharing is caring~
Comment is love~

Jangan lupa click iklan~ XD

Sunday, March 10, 2013

DIY: Kad kahwin


Hai hai, hari ni rajin (sikit) nak update blog.
Kali ni nak kongsi tentang kad kawen titewww.. XD

Sebab baaanyak sangat masa free kan, maka dapatlah aku asah kemahiran guna adobe photoshop untuk reka kad kahwin sendiri. Biasa-biasa aja skill maka hasilnya pun yang simple-simple aja. Antara isi-isi penting yang perlu ada dalam kad kahwin -muka depan, pelan lokasi dan maklumat majlis. Tu saja kan. Tak mau letak doa sebab kad ni akan dibuang jua akhirnya...huhu.

Nak dipendekkan cerita, berjaya la buat cover dengan hasil edit freebies yang aku jumpa (tak ingat kat web mana). Kemudian aku reka peta lokasi majlis seperti yang diceritakan dalam post sebelum ni DIY peta pelan rumah.


Bila dah siap cover dan peta, save, copy and paste dalam microsoft word pulak. Yang ni leceh sikit sebab kena adjust betul-betul supaya bila print out nanti dapat center.

Kena try print beberapa kali jugak untuk dapat almost perfect. Aku print atas kertas manila saiz A4, satu kertas dapatlah dua kad. Potong guna paper cutter pinjam dari housemate. Saiznya pun comel-comel aja. Ni la contoh hasil print muka depan dan peta tadi...

Lepas tu, buat isi dalam plak. Yang ni aku guna template yang tersedia dalam Microsoft Word. Ada banyak template yang menarik. Kalau pandai edit, boleh la dapat yang lagi cantik tertarik, kau memang da bombb. Aku pilih template macam kat bawah ni..kebetulan ada love-love tu nampak suweet plak. Jemputan kedua-dua belah pihak digabung dalam satu kad, jadi agak crowded di situ.

 Tapi bila dah print nampak ok jerr..kannn..huihui. Maka siapla kad undangan majlis perkahwinan titewww...haha *lempang kang*
 
Disebabkan terlebih rajin lagi, aku edit jugak cover untuk print atas sampul kad sekali.

Taraaa...warna-warni gitu.

Bila buat sendiri kad kahwin ni, memang senang la bila nak edit, nak print berapa banyak ikut suka hati. Warna pun boleh tukar-tukar ikut suka. Memang agak memuaskan hati. Selain kepuasan dapat buat sendiri, puas hati jugak sebab kos yang diperlukan sangatla murah berbanding tempah di kedai. 

Ok, jumpa lagi~


EDIT 6/2/2014: 
SAYA ADA SHARE TEMPLATE KAD DALAM POST INI 
JADI SESIAPA YG BERMINAT TU BOLEH  LA DOWNLOAD PADA LINK YG DAH DIBERI TU YA. SEBARANG PERMINTAAN HANTAR KE EMAIL TIDAK AKAN DILAYAN~~hehe



58 comments:

  1. Replies
    1. hyee..sori lambat balas

      Kos untuk keseluruhan xsampai RM100 (kalau rajin refer detail pd page Wedding Checklist ya). Satu kad termasuk sampul(putih) lebih kurang 12sen jer. Kalau guna sampul kaler plak dlm 19sen sekeping :)

      Delete
    2. salam. saya mahu templete and gambar pokonnye boleh ? email sharifahsyihaa@yahoo.com . tq in advance :)

      Delete
  2. hai,, salam kenal boleh share pic pohon (tree) nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai~ boleh bagi email tak? nanti saya send

      Delete
    2. ch13_blue@yahoo.com terima kasih :)

      Delete
    3. Salam, awk, nak jugak pic pokok tu bole?

      Aisyaz90@gmail.com

      Terima kasih :)

      Delete
    4. Salam. nak, jugak.hehe.. dilamusa89@yahoo.com.. tq in advance :)

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. salam awak , saya nak juga boleh ??? zarraeyien77@gmail.com .. terima kasih :)

      Delete
  3. assalammualaikum..bole share templete tuk buat kad kad kahwin x?
    bole tahu kat mane beli kertas tuk buat kad tu?
    tq~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.
      Sori lambat, sy dah reply dlm email k (:

      Delete
    2. salam...kalau x keberatan nk jugak templete kad tu....
      ni email saya...
      liyazakwan90@gmail.com

      Delete
    3. salam. sy nak juga template kad kawin tu bole? tq in advance.
      did0limpz@yahoo.com

      Delete
    4. salam ..awk sy nak juga template kawin tu bole ? ni email saya miera_bekop@yahoo.com.my

      Delete
  4. Thanks a lot aya sbb jd guidence pqa..maaf klu sy byk tanye...aya guna printer laserjet or printer yg biase2 ye?

    ReplyDelete
  5. assalammualaikum..Boleh tak kalau saya nak jugak template kad kahwin awak? Sebab saya sedang buat kad kahwin ni..hehehe
    tq~

    Email saya : nfatihahyahaya@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..
      Sila check email, sy baru balas..
      Sama2 (:

      Delete
  6. hai dear.. kat mn ek leh beli sampul warna-warni tu.. tq..

    emial saya:- ccicutewm@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye..
      sy beli kt Popular..xingat harga brape.
      maybe around RM2.70 mcmtu, ada 10 keping/packet

      Delete
  7. hai..assalamualaikum..sy nak template utk kad kawen n sampul kad kawen tu, boleh?
    email : noorfai39zahsarian@yahoo.com

    tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sy nak jugak template kad kawen n sampul kad kawen
      email athyiesma@gmail.com

      thanks

      Delete
  8. Salam dear,
    Sy nk mntk template kad khwin n template sampul boleh?..n awk gune printer biase je ke?kertas nk wt kad kawin 2 awk bli kt mne.sory sbb bnyk tnye coz sy ske gak diy.tp skrg ni msih lg xde idea n tgh nk wt kad khwin ni.leh tlong emel kn ye.thanks a lot dear
    nadiatullailli@gmail.com~ Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.
      Sori lambat balass..
      Nak template refer kt entry ni eh
      --> http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2013/09/amiklaaalepah-ni-sy-jual-p.html

      Sy guna printer biasa jerr bukan laserjet bagai. Kertas manilakad size A4 tu plak sy beli kt Popular.. u're welcome~

      Delete
  9. Salam.. Hi.. Boleh send template kad and sampul tak..sbb bcdg nk diy juger.. :) thanks a lot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.
      Refer kt post ni eh
      http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2013/09/amiklaaalepah-ni-sy-jual-p.html

      Delete
  10. Salam,

    Bole emel saya template kad kahwin ni tak? saya tgh buat kad kahwin saya tak jadi2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      Refer kt post ni ye
      http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2013/09/amiklaaalepah-ni-sy-jual-p.html

      Delete
  11. Assalam sis..sweet dan manis kadnya..hehehe
    boleh tak sis email template kad dan sampulnya tu
    email saya ruwayda.unikl@gmail.com
    tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      Refer kt post ni ye..
      http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2013/09/amiklaaalepah-ni-sy-jual-p.html

      Delete
  12. salam... bleh tak saya nk minta template kad kahwin tue.. klu bleh sent kt pjkaizen08@gmail.com.. jazakallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      Refer kt post ni ye..
      http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2013/09/amiklaaalepah-ni-sy-jual-p.html

      Delete
  13. salam leh x nk mintk cara template.cara nk wt n jenis kertas guna.cntik la.email kt sy bfarah@bradken.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      Refer kt post ni ye..
      http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2013/09/amiklaaalepah-ni-sy-jual-p.html

      Delete
  14. sy pun nak template jugee~ mintak izin emel kat sini ye..nys_sya106@yahoo.com ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Refer kt post ni ye..
      http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2013/09/amiklaaalepah-ni-sy-jual-p.html

      Delete
  15. assalamualaikum..hi awk!sy berminat la nk buat kad sndiri..da try link yg awk bg dkt org tu tp dia tulis da remove..sgt2 berminat nk tau cara..bole share x? :)

    gmail : nurizzatikhairuddin@gmail.com
    terima kaseh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.. sy dah betulkan link..boleh try download semula..
      jangan lupa click iklan nuffnang~ (:

      Delete
  16. sy ad download template kad kawen aya, mintk halal yea.. iklan pown da click :).. tqsm...

    ReplyDelete
  17. Salam,Hi..boleh nk minta tolong ajar cara buat peta ke rumah pengantin x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.. Nak ajar macamana ye.
      Sy ada buat tutorial ringkas nk buat plan. Refer kt post ni http://aya-jurnalkahwin.blogspot.com/2012/12/peta-pelan-rumah.html
      kalau ada masalah boleh email sy..

      Delete
  18. assalamualaikum nk tny guna kertas apa ye buat kad ye

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...boleh share x materials yg dikongsikan..nshamsidah@gmail.com

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..cantik n kreatif la..boleh tak share kan kat mane sis dapat kad n sampul yg colourful n murah tu? email saya .. nurul7102@gmail.com

    ReplyDelete
  21. dear..xdapat nk search..boleh email dekat akak x wany@alafbaru.com

    ReplyDelete
  22. ya Ampun, kreatifnya.
    Dapat idea dari sini.
    Terima kasih berkongsi

    ReplyDelete
  23. akk guna adobe photoshop secara online ke download ? saya buat online kena ambik course la apa la hihi mana pandai nk pilih semua . budak kecik lg .

    ReplyDelete
  24. bisa mampir disini Design kad kahwin cocok buat yang memiliki usaha percetakan,

    ReplyDelete
  25. Assalam..sy nk jugak template kad kawin n sampul tu boleh.. nabilla8092@gmail.com..tq

    ReplyDelete
  26. Hi, sory... Blh tau x jns kertas utk print kad tu... Da siap lukisnya cuma trcri2 krts PE yg ssuai ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kertas manila kad size A4..beli kt kedai Popular.

      Delete
  27. Hai assalamualaikum. Sangat hargai sekiranya saudari boleh sharekan template tu jugak. Terima kasih sgt2 ultrameyow@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Hai assalamualaikum. Sangat hargai sekiranya saudari boleh sharekan template tu jugak. Terima kasih sgt2 ultrameyow@gmail.com

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum..share kn sy jugak boleh norasyikin17@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Assalam..blog anda sangat membantu..saya download all your templates..thank you very much sis

    ReplyDelete

Sayang kamu lebih sikit lah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...